fbpx
„RELIGIA MEA ESTE DRAGOSTEA“

Turism cu burta la gură

de

Nu mai știu cine mi-a spus că dacă naști într-o altă țară, bebelușul primește automat cetățenia acelei țări. Ce te faci dacă îl naști în avion? Al cui este? Cine îl revendică drept cetățean?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Din păcate, nu am avut șansa de a avea mai mulți copii așa cum mi-am făcut planul în comunism, pe când credeam că mama-eroină e mai tare decât nevasta-balerină. Din fericire, Dumnezeu mi-a dat șansa unei nașteri și a unei copile minunate. Am compensat însă numărul de odrasle personale prin a fi o nașă bogată și eficientă. Am șase fini din trei botezuri pentru că m-am antrenat. Am început cu triplete, apoi gemeni și, cel mai recent, un băiețel. Nu consider lista închisă, am toată viața înainte și rolul de nașă îmi vine mănușă.

Dar să revin la ce povesteam, adică la avion și la turismul cu burta la gură. Pentru că uneori, chiar și cei mai inteligenți si socotiți oameni (Plecați, mă, de la geamuri! Nu vedeți că se filmează!) o mai dau în bară și se hazardează să o ia pe arătură către țările calde precum păsările călătoare când se prind că se schimbă vremea pe la noi și trebuie să se întoarcă la cuibușorul lor din diasporă. În cazul nostru vremea era bine mersi foarte caldă pentru că era august, dar avea bărbată-miu un dor de ducă la turci, ca să se ozoneze pe plajele din Antalya precum păsăretul mai sus amintit când își caută cuibul de peste granițe. Așa că, fără să se streseze de burta mea de gestantă în șapte luni și jumătate, m-a poftit în avion și, de acolo, drept în Lara la 40 de grade la umbră, că tot nu puteam să respir de burtă, deci nu mai conta că mă şi sufocam de la căldură. Nu zic că nu a fost bine, că nu am făcut plajă sau că nu mi-a plăcut în bazar, dar spun că dacă mă forțam un pic aveam șanse mari să nasc modern, adică sub apă, deci în mare.

Săptămâna de vilegiatură a trecut destul de repede. Totul a fost bine È™i sub control, până când am ajuns la momentul îmbarcării în avion. Burta mai avansase cu o săptămână, adică din balon umplut cu heliu la refuz a avansat la jumbo cu balonaÈ™e. Toată lumea făcea check-in-ul, numai nouă ne opriseră paÈ™apoartele. La final, după ce s-a îmbarcat È™i ultimul întârziat, o turcoaică mai englezită ne-a explicat că ne refuză plecarea deoarece stau să nasc È™i nu vor să dea prilejul la incidente de acest fel pe timpul călătoriei. Degeaba i-a explicat soÈ›ul meu că sunt bine È™i a promis că nasc peste o lună când e normal sorocul. Nimic. Degeaba a È›ipat el È™i în engleză È™i în română (explicaÈ›iile È™tiinÈ›ifice pe străineză, imprecaÈ›iile neaoÈ™e pe maternă), turcoaica nu È™i nu, că nu mă lasă regulamentul să mă urc în avion. Mă È™i vedeam trăind ca Tom Hanks în Aeroportul, abandonată în zona neutră, încercând să mă descurc cum pot cu copilul agățat de gât. Și cum mă frământam eu interior, un turcalete mai avansat în grad mi-a recomandat să merg la medicul aeroportului pentru o opinie serioasă. Altă dandana! ÃŽn sfârÈ™it, ne-am supus È™i am mers ca la tăiere la specialistul în probleme medicale ale cetățenilor inconÈ™tienÈ›i care, prin gesturile lor, tulbură grav regulamentul aeroportului sau al aviaÈ›iei internaÈ›ionale însăși. Acolo, o doctoriță tânără È™i frumoasă m-a întrebat în româneÈ™te cum mă simt È™i dacă am contracÈ›ii. Mi-a spus că mama ei era româncă È™i că sigur se va găsi o soluÈ›ie È™i pentru cazul meu… È™i s-a găsit. Comandantul român al avionului, iritat de întârziere, când a aflat motivul amânării decolării, m-a luat pe propria răspundere uÈ™urând astfel de grijă toată administraÈ›ia turcă a aeroportului. Să-i dea Dumnezeu sănătate, că am călătorit ca o prinÈ›esă pe locurile din față, eu È™i tot neamul meu cu care eram în vacanță È™i mi-a alocat o stewardesă care, la 5-6 minute, îmi aranja fie o perniÈ›a de la mijloc, fie paharul cu apă. De masaj la tălpi nu am avut parte că nu aveam loc să întind picioarele.

Am născut la soroc cum eram programul, exact la mijlocul lunii septembrie. În decembrie, la aproape trei luni distanță de la naștere, cu copilul atârnat de gât (a se citi țâță), plecam să facem revelionul în Cipru. Da, știu, chiar și cei mai inteligenți și socotiți oameni se mai hazardează, știu că nu e cazul nostru, că noi nu ne socotim atâta și facem câte o nefăcută, așa ca să nu treacă viața pe lângă noi și să avem ce povesti cui are răbdare să ne asculte.

Și uite aÈ™a, încălecai pe È™a È™i vă făcui capul mare cu o poveste adevărată, care era chiar comică, dacă nu era de toată disperarea. Că aÈ™a e mereu – dacă i se întâmplă altuia e mai miÈ™to È™i mai palpitant decât dacă È›i se întâmplă È›ie.

 

Foto: ION CORCODEL

 

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
VACANTA

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title