fbpx
„RELIGIA MEA ESTE DRAGOSTEA“

Și fetele ajung ingineri câteodată, nu-i așa?

de

Pentru mine, Politehnica din BucureÈ™ti a fost cumva o predestinare. Locuiam pe Aleea Politehnicii în cartierul Militari È™i È™tiam toate găurile din gardul prin care mă puteam strecura în campus. Parcul meu, locul de joacă fără leagăne È™i tobogane colorate, era toată curtea Politehnicii, pe dealuri, pe alei, în pomi È™i  pe treptele clădirilor din curte. ÃŽn  Politehnică eram iarna cu sania È™i vara cu rolele. Tot acolo, mai jos de clădirea Electrotehnicii, prin clasa a cincea, m-a luat vântul pe sus È™i m-a plimbat pe È™oseaua îngheÈ›ată ca pe un imens patinoar. Nici azi nu È™tiu cum am scăpat vie din viscol È™i gheÈ›uÈ™. Acolo, pe străzile campusului, vară, iarnă,  mă certam cu toÈ›i copiii care voiau să împingă È™i ei la căruÈ›ul surorii mele – pentru că ea era sora mea È™i  căruciorul era al meu.  Am crescut în curtea Politehnicii, cum să nu mă fac inginer?

Părinții mei sunt amândoi ingineri, dar absolvenți ai Centrului  Universitar Politehnic din Galați. Mama este inginer de chimie alimentară, iar tata, absolvent de TCM. Aceasta fiind atmosfera de acasă, nici nu știam să mă văd altundeva, decât în Poli. Poate prin liceu, deși eram  hotărâtă să merg la TCM, m-aș fi întors cumva către alte meserii, susținută și de diriginta mea care mă vedea la Filologie, dar cum spuneam, acasă la mine, singura meserie care exista era ingineria, și cum tata nu avea băieți, iar chimia n-o prea mâncam pe pâine, TCM-ul a rămas singura mea țintă.

Anii studenției sunt mereu foarte frumoși. Dacă aș fi fost căministă, ar fi fost probabil și mai și. Așa, eram mereu fata care avea cărți tehnice ca la bibliotecă și mâncare bună, pentru că oricine venea la mine să învețe pleca și cu burta plină. Tata, fost căminist la Galați, îi spunea mereu mamei mele – dă-le la copii să mănânce, că la cămin e greu! Poate era mai greu, că nu erau cocoloșelile de acasă, dar era cu siguranță mult mai frumos.

Anii de studenÈ›ie în TCM sunt legaÈ›i desigur de cursuri, examene, celebrul robinet pe care îl desenează cred toată Politehnica în primii doi ani la desen tehnic, de planÈ™ele întinse prin toată  casa, pe mese È™i pe toÈ›i pereÈ›ii, de nopÈ›i nedormite în sesiuni, dar È™i de barul de la subsol, de celebrul pe atunci  LA BUTOAIE – nu È™tiu dacă mai exista acum! – unde jucam wist  când prindeam o pauză mai generoasă sau un mic chiul de la vreun curs.

Erau frumoase și vacanțele în Costinești, îngrămădiți câte cinci în niște căsuțe fără ferestre. Nici nu conta confortul. Erau gratis pentru bursieri și noi eram fericiți și ne bucuram de ce primeam. Pentru mine însă, cele mai frumoase vacanțe au fost iarna, în Parâng. Unul dintre cei mai îndrăgiți profesori din Politehnică, domnul Teodor Uscatu, ținea joia cursul de turism. Era opțional. Mergeam de drag. Ne învăța să iubim sportul și muntele, ne învăța cum să  ne comportăm în lume, ne ducea în tabere și excursii frumoase. Ne deschidea ochii și inima. În Parâng am învățat să schiez, acolo m-am perfecționat la ping-pong și, mai ales, acolo am legat prietenii care sunt trainice și astăzi. De fapt, nu mai suntem doar prieteni, azi suntem nașii și finii unii altora, suntem rude.

Restaurantele Shorley È™i Pui de urs erau la început, aÈ™a că ne mai făceam veacul È™i pe acolo. Piranha a apărut mai târziu, dar È™tiu că îmi plăcea pentru că avea în acvarii peÈ™ti piranha de-adevăratelea. Oricum, pe vremea când mergeam la Piranha eram deja pe salariu, aÈ™a că nu mai avea poezia cafelei plătite din bursă. Èšin minte că odată, după examenul de stat,  ne-am dus cu toÈ›i la Pui de Urs. Lângă masa noastră, doi tipi mai cu dare de mână, È™i-au luat felul întâi, doi È™i desert. Noi, care trăgeam de niÈ™te pufuleÈ›i È™i ceva bere, am zis să cerem È™i ceva mai consistent, ca să ne lase masa – O ciorbă È™i cinci linguri, vă rog! a zis cineva È™i chelnerul ne-a luat în serios. Era tot ce puteam atunci, dar era cât ne trebuia.

Eu am absolvit Tehnologia Construcțiilor de Mașini în 1997 și Inginerie Economică in anul 2000. Nu prea era la mare căutare ingineria în acei ani, de aceea cumva, generația mea a performat mai puțin în fabrici și alte uzine. În schimb, acolo unde s-a implicat a făcut treabă bună și poate de multe ori, pionierat. Așa erau vremurile. Eu am intrat în sistemul bancar, apoi m-am concentrat pe marketing și vânzări. Astăzi lucrez într-o firmă de inginerie  în care se face prelucrare de metal cu tehnologie de top, de 15 ani pe piața de profil și pe care am construit-o de la zero împreună cu soțul meu.

Vremurile s-au schimbat mult. Cumva cred că a venit vremea inginerilor pentru că accesul la tehnologia de ultimă generație este neîngrădit. Pe YouTube sau la expoziții de profil se oferă multă informație legată de tot ce apare nou în zona tehnologiilor inovatoare. Cred că lumea începe să înțeleagă că nu poți trăi doar din comerț și import de marfă. Este nevoie de producție, deci este nevoie de ingineri. Dacă în 1997, economiștii și juriștii ocupau locul întâi când era vorba de noroc pe piața locurilor de muncă, astăzi este nevoie de ingineri.

PS :Când aveți chef de postări deștepte făcute cu mult umor, intrați pe pagina de Facebook la Silviu Iliuță, colegul meu de generație și de serie (eu la grupa întâi și el, la a treia, amândoi la B). Este unul dintre cei mai deștepți și mai bine cotați bloggeri ai momentului. Inginer. Ce v-am zis eu? Nu toți au ajuns la planșetă sau la piuliță, dar când au pus mâna să facă ceva, a ieșit treabă bună.

FOTO CREDIT – www.pixabay.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title