La un moment dat, tot circulau în mediul on-line, adică pe facebook, fotografii cu mămici care își îmbrățiÈ™au odorul È™i care aveau mesaje de genul – mama de băiat bla bla…, mama de fată bla bla. Erau de bine nu zic nu, dar uÈ™or concurenÈ›ial. Adică? m-am întrebat eu. Care este poanta de fapt? Dacă ai băiat, È™tiu, stai în capul mesei la nunta lui È™i te chemi soacră mai mare. Dar în rest? Și dacă ai fată, teoretic ai È™anse mai mari să primeÈ™ti o cană de apă la bătrâneÈ›e. Dar oare  e aÈ™a sigur? Bine, concurenÈ›a intervine între mamele care au doar un singur copil È™i atunci prejudecata românească spune că, la bătrâneÈ›e, când ajung soacre, mama de fată va fi bună È™i iertătoare ca să-i trăiască puiul bine, iar mama de băiat se va transforma într-o scorpie pretenÈ›ioasă, care o va teroriza pe noră. ÃŽn cazul în care mamele reuÈ™esc să aibă mai mulÈ›i copii, dar toÈ›i de acelaÈ™i sex, atunci este È™i mai rău, mama de fete devine martiră, iar biata mamă de băieÈ›i ar trebui aruncată la lei.
Acum, știm toate, că nu iese fum fără foc! Statistic, încă dinainte de povestirile lui Creangă, mama de băiat are niște karme de reparat. De ce? Nu știu, dar ceva-ceva o fi. O prietenă dragă, după ce l-a născut și pe al doilea băiat, m-a sunat și mi-a spus: Auzi, dacă înnebunesc la bătrânețe și mă port urât cu nurorile, să-mi spui! Nu vreau să ajung ca soacră-mea!
Totul începe încă din momentul în care domnul doctor se uită mai mult sau mai puțin bine la ecograf și dă în bobi sexul copilului. Dacă zice fată, așa rămâne, dar dacă zice băiat, probleme Gogule! că s-au mai văzut cazuri când tatăl copilului a suferit un șoc nervos când s-a trezit cu o fată. Așadar, cum află care este situația în săculețul placentar, mamele încep involuntar metamorfoza. Mama de fată, încă de la început, se uită după roz, funde, fundițe și volane. Ea visează norișori pe tavanul camerei de fetiță și acadele pe pereți. Si când are pofte, deși treaba cu poftele e cam răsuflată, atunci vrea stiletto de lac și poșete cu buline. Mama de băiat consideră albastru-nor culoarea preferată de persoanele inteligente și se axează pe ea în toate alegerile pe care le face. Ea se descurcă, cât de cât, cu grețurile, dar o omoară niște nevoi noi, cum ar fi  interesul pentru meciurile din campionat și ultimele mărci de autoturisme germane.
Apoi, când se naște odorul, mămicile, deja împărțite inconștient în două tabere încă de pe vremea maternității, se uită strâmb la cărucioarele vecine şi li se pare că fetițele sunt prea miorlăite și băiețeii prea cocoloșiți. Păi când s-or face mari cum o să fie? Băiatul numai de fusta mamei și fata numai pretenții și aere de prințesă? De altfel, asta este groaza cea mai mare a tuturor mamelor – cum i-o lovi norocul pe copiii lor când va veni vremea să-și facă propriul cuib, lângă un suflet de om? Că doar nicio fată nu e îndeajuns de bună pentru așa o mândrețe de băiat și invers, că nici mamele de fete nu-s căzute din rai și lipsite de pretenții.
Mame de fete sau mame de băieți, mame de puișori de om, care trebuie îngrijiți cu dragoste și crescuți în spiritul celor şapte ani de acasă. Norocul nu-l pun mamele în traistă, deși ar vrea să toarne acolo cu carul, norocul vine singur sau și-l mai face omul și cu mâna lui. Norocul este 80% hazard și 20% determinare. Că sunt fetițe, că sunt băieței, sănătoși să fie și să-și facă părinții fericiți!
Foto: www.pixabay.com