fbpx
„RELIGIA MEA ESTE DRAGOSTEA“

Părinții și locul nașterii nu le alegi, dar restul depinde de tine!

de

Nașterea este singura dată în care noi, sufletele aruncate din văzduh în trupuri închipuite din lut, nu avem drept de alegere. Doar atunci, nu putem să schimbăm nimic. Ajungem într-un loc, oricare de pe Pământ, sub un chip și-o culoare, alături de părinți și de frați, alături de care ne ducem mai departe povestea începută între cer și pământ, în alte lumi pe care cred sigur că le-am mai trăit, în alte văzduhuri pe care cred sigur că le-am mai traversat.

Nu îți alegi părinții și locul nașterii, dar restul poți să ți-l alegi. Nu-ți place numele tău pentru că ți-au zis nu știu cum după nașul al bătrân, n-are nimic, poți să-l schimbi. Nu îți plac neamurile tale că ți se pare că sunt așa și pe dincolo, n-are nimic, poți să le eviți. Nu îți place de tine, nu-i nimic, te duci la estetician și de acolo ieși și cu nasul cârn, și cu ochii albaștri. Pornind de la punctul tău zero, nașterea – așa cum s-a hotărât din cer -, poți să faci în viața asta tot ce vrei. Este în puterea ta să te reinventezi, zi de zi, mereu altfel.

Eu, spre exemplu, am aflat târziu de tot, după ani buni de căsătorie, că niște veri de-ai bărbatului meu, nu îi erau veri deloc. Era o alianță pe departe, o verișoară mai tânără de-ale soacrei mele era măritată cu unul dintre frați, undeva în Moldova. Așa o prietenie frumoasă s-a legat între cele două familii, că s-au declarat neamuri pe toată linia, de la Bacău la București. Și cum era cel mai simplu să-și  zică în loc de cumetri?  Și-au zis verișori. Dacă nu mă miram eu cum să se căsătorească verii între ei, nu aflam adevărul niciodată, pentru că sunt două familii care n-au nicio picătură de sânge în comun, dar care se iubesc din tot sufletul. Și este adevărat că m-au integrat și pe mine foarte ușor, iar eu, la rândul meu, tot de neamuri îi țin.

Așa și cu portugheza noastră. Ne iubim din tot sufletul, deși avem istorii diferite, origini pe la alte capete de lume. Noi suntem pentru ea familia ei din România. Ea este pentru noi familia noastră din Portugalia. Ea a devenit mai mult decât prietena surorii mele, a devenit a noastră. Vorbește frumos românește și ne iubește pe toți, cu cățel și purcel. Noi am îndrăgit-o iremediabil, pentru că este tonică și deșteaptă, și am adoptat-o cu multă dragoste. Teresa noastră, care iubește România din tot sufletul, ne-a tot povestit de țara ei, unde noi, din motive mai ales de comoditate, nu reușeam deloc să ajungem – ni se părea că este greu să ne organizăm cu  transportul. Într-o zi, ne-a dat un ultimatum –Vă pun cheile la poștă. Să veniți. Și când ne-am trezit cu cheile în brațe, am știut că avem de făcut un drum. Când am aterizat și i-am spus că suntem în Lisabona, am primit de la ea un mesaj minunat – Bine ați venit în țărica mea! Și am știut că este din tot sufletul pentru că ne iubește și pentru că și-a dorit cu adevărat să fim acolo.

La noi în neam, cei mai dragi prieteni ne-au devenit rând pe rând ori nași, ori fini. Bine, la noi treaba asta deja s-a încâlcit de tot. Spre exemplu, prietenii mei buni din studenție au fost cununați de sora mea (mai mică decât noi) și, ulterior, au devenit nașii fiicei soțului meu. Derută, nu? Da. De aceea, în relația cu ei, eu sunt cuscra nașă, pentru că vin din partea obber șefei care i-a cununat, iar soțul meu este cuscrul fin, pentru că el este tatăl miresei cununate. Dacă tot n-ați înțeles, vă mai spun una – soțul meu este nașul (și vărul!) nașei fetiței surorii mele. Ca la nebuni. Dar, cum spuneam, mai ales la nași și fini, nu discuți. Acolo este prietenie în toată regula și bucuria de a fi împreună, neamuri cu patalama. Tot n-ați înțeles cum vine, nu? Soțul meu este nașul de căsătorie (împreună cu onor soacră-mea, că domnu’ colonel nu putea intra în biserică pe vreme aceea) al verișoarei lui, care verișoară este nașa de botez a fiicei surorii mele, care soră i-a cununat pe prietenii mei, care dragi prieteni au cununat-o pe fiica cea mare a soțului meu. Ca să simplific, fiecare naș își are nașul, iar simpaticul ține capul de afiș.

Părinții și locul nașterii nu le alegi, dar restul depinde de tine! Și poți să trăiești fericit așa cum te vrei, așa cum te placi, alături de oamenii cu care ești compatibil.

FOTO CREDIT www.pixabay.com

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
PRIETENIE

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title