fbpx
„RELIGIA MEA ESTE DRAGOSTEA“

Nu vreau să las să-mi treacă viața pe lângă mine

de

Nu-ți bate capul! aud uneori în jurul meu. Lasă lucrurile așa cum sunt! Nu te mai consuma! Sfaturile astea de non combat mă enervează foarte tare. Cum adică să nu îmi bat capul? De ce îl mai am dacă îl las în lâncezeală?  Eu vreau să îmi bat capul, nu vreau soluții servite de alții cu lingurița, nu vreau mutări în plic, vreau să fiu implicată în toate deciziile care mă privesc, vreau să fiu consultată, vreau să-mi bat capul. Refuz să trec prin viața mea precum gâsca prin apă.

Dormi în pace, dormi în pace, țara inginer te face! Așa scria cu vopsea albă pe zidul unei  facultăți din Politehnică, pe lângă care treceam în fiecare zi când veneam la cursuri. Mă  amuza, dar mă și irita. Ca și bancul despre asemănarea dintre câine si inginer, amândoi cu privirea inteligentă, dar în imposibilitatea de a se exprima. Nu voiam să dorm în pace și, oricum, nu țara mă făcea inginer, ci tata care avea răbdare și talent pedagogic ca să îmi explice cum stă treaba cu tehnologiile și care desena cot la cot cu mine când aveam proiecte cât fața de masă întinse și pe birou și pe perete. În locul lui dormi în pace, dormi în pace, țara inginer te face îmi plăcea mai mult sunt student la TCM, fac șuruburi din orice și când văd câte o fetiță, o întreb de piuliță. Măcar era un îndemn la acțiune…

Mai târziu, în drumul meu spre serviciu, vedeam în toate tunelurile de la metrou panouri mari publicitare pe fond albastru cred, așa mi-a rămas mie în cap, în care o familie modernă dormea fericită având deasupra capului scris cu litere foarte mari ca să se vadă de la intrare – Dormi în pace, FNI veghează pentru tine! Și a vegheat. Naivii chiar și-au imaginat că cineva le toarnă în conturi fără număr, fără număr în timp ce ei își duc viața letargici.

Somnul rațiunii naște monștri! Pe atunci nu știam că este un citat din Francisco de Goya, dar îmi rămăsese în cap după Revoluție pentru că îl vedeam scris pe toate zidurile părăsite, așa cum acum scrie peste tot Basarabia e România. Eu aș vrea să scrie din nou mare peste tot- Somnul națiunii naște monștri! Nu dormi! Nu te lăsa păcălit! Nu te lăsa cumpărat!  Reacționează! Reacționează când vezi pe unul că împinge un bătrân ca să ajungă primul în autobuz la scaunul  marcat cu rezervat pentru situațiile speciale, când vezi pe altul parcând pe locul pentru persoanele cu handicap, când sub ochii tăi zboară pet-ul de Cola din mașina din față sau vecinul aruncă sacul cu gunoi de la balcon. Reacționează când te duci la piață și eşti furat la cântar sau la calculul matematic, când nu primești bon fiscal și daca ceri vânzătoarea se bâlbâie că trebuie să vină șefa că ea nu a folosit niciodată casa de marcat. Reacționează când ești furat, că nu e normal să cumperi de la magazin o pereche de ochelari pentru apă și când ajungi acasă să nu găsești nimic în cutia frumos împachetată. Reacționează când ești mințit, când ești considerat doar un număr într-o statistică și atât. Reacționează, trăiește-ți viața, construiește-ți visurile!

Eu vreau să-mi bat capul! Că de aia am cap și nu bibelou. Vreau să cunosc, vreau să înțeleg. Nu vreau să fiu mutată de la umbră la soare, nu vreau indicații prețioase. Nu aștept să vină providențialul cineva ca să îmi rezolve problemele. Mă implic, las bucăți de suflet în toate acțiunile mele. Sesizez când ceva nu este în regulă, caut normalitatea și decența și sufăr că, după atâția ani de la Revoluția care a schimbat soarta noastră și a Europei, părem tentați să ne întoarcem la niște vremuri în care eram prizonieri între granițele înguste ale gândirii totalitariste, în care eram statistică și atât, fără culoare, fără sentimente, fără idei personale.

FOTO- www.pixabay.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
ATITUDINE

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title