Cei din urmă, vor fi cei dintâi. Așadar, privind răsturnat lucrurile, cei din urmă ajung să fie primii. Nu înțeleg nici sensul biblic, teoretic, şi nu știu nici cum se poate întâmpla acest lucru practic, în viața noastră pe pământ.
Am văzut pe facebook un mesaj care nu știu dacă se voia deștept, sarcastic sau ironic. Spunea ceva de genul: Purtați-vă frumos cu colegii voștri care au note mici, deoarece peste ani, ei vă vor ajunge șefi!. Sigur că o notă nu este relevantă, deoarece pot interveni emoții sau mici accidente de concentrare ori chiar de studiu, dar situația școlară în ansamblul ei definește corect conduita elevului. Sunt de acord că poate uneori persoane fără calificări profesionale deosebite, care au trecut doar prin fața școlii nu și prin programa școlară, au ajuns să ocupe diverse poziții politice, dar excepția nu confirmă regula.
Așadar cei din urmă vor fi cei dintâi? La ce? Să zicem că la sport. La alergări, de pildă. Cum să fie cel din urmă primul? Poate doar dacă, dintr-o confuzie, linia de sosire este  mai aproape de coadă decât de cap. Sau la box? Dacă bietul om este bătut măr, cum să fie declarat câștigător? La fotbal? Dacă o echipă are puncte puține, cum să câștige un campionat?
La o coadă la orice… Dacă eÈ™ti ultimul, È™ansa să ajungi primul e foarte mică. Sigur, doar dacă eÈ™ti ceva neam cu vânzătorul È™i atunci te cheamă în față, dar sincer, în cazul acesta fericit, nici nu te mai pui la coadă că se poate È™i pe sub tejghea.
În politică? Da! Aici se poate! Partide mici care nu au nicio șansă pe cont propriu și care în alegeri ar fi coada cozii căpușează partide puternice și ajung astfel să stea în față la marea tocmeală pentru felia de tort. Din păcate politica nu respectă scheme logice, lupta doctrinară este inexistentă, foamea de putere face alianțe imposibil de înțeles și da, așa este, cei din urmă ajung să fie cei din dintâi fără niciun merit real și consistent.
Cei din urmă vor fi cei dintâi! Respectând legile drepte ale logicii si trecând peste anomalii (scara de valori întoarsă a politicii!), acest îndemn consolator face parte din categoria tristă a zicerilor de tipul Capul plecat, sabia nu-l taie sau La plăcinte înainte, la război înapoi! Care este mesajul? Același noncombat milenar. Aceeași împăcare cu soarta oricare ar fi ea. Nu trebuie să ni se întâmple, viața noastră nu trebuie să fie la voia unei sorți fără croială, nu trebuie să acceptăm orice pară mălăiață!
Nu! Cei din urmă nu ajung cei dintâi pur și simplu! Trebuie dorință de progres prin muncă serioasă și învățătură fără suficiență și fără plafonare la succes. Numai așa, cu capul sus, fără să împușcăm plăcintele conjuncturale, vom avea șanse reale de progres atât în viața personală, cât și în viața noastră ca popor. Cei din urmă nu ajung cei dintâi decât cu muncă susținută și seriozitate, conștientizând atuurile și construind propriul viitor așa cum își doresc. Admit că și norocul, factorul neprogramat, are rolul lui important, dar sunt de acord cu vorba Norocul și-l mai face și omul cu mâna lui, deci tot la autodeterminare se ajunge.
În concluzie, lăsați lozincile consolatoare! Puterea de a ne croi soarta este în mâinile noastre! Implicarea socială, dezvoltarea personală, setea de cunoaștere permanentă sunt cărămizi pentru construcții solide ale  propriului destin.
FOTO: MADALINA BARBU
Salut Iulia Miclea! Cuvintele acestea :”cei dintai vor fi cei de pe urma si cei de pe urma vor fi cei dintai” au fost spuse de Mantuitorul(Matei19:30)si sunt perfect adevarate in contextul lor.De aceea citand Biblia in afara contextului ajungem la nonsens.Referinta Sfintiei Sale era la mantuire -viata vesnica.Iudeii trufasi cu religia lor mozaica raman in urma neamurilor(neevreilor) crestini care o primesc in dar prin credinta in Hristos si jertfa Sa, darul mantuirii aratat deplin la inviere neavand cunoasterea milenara a lui Dumnezeu ca iudeii.Mesajul acestei ziceri este taxarea trufiei omenesti in fata lui Dumnezeu(si chiar a oamenilor) fata de care toti suntem pacatosi si inaintea caruia doreste sa umblam smeriti (vezi Mica 6:8).Nicicum lenea ,nemunca asteptarea norocului sau vanatoarea de combinatii orientale cu profit gras si imediat.”Cine nu munceste sa nici nu manance” spune sf Pavel tesalonicenilor,iar corintenilor:”cine seamana putin,putin va secera”.Chiar lui Adam ia zis Dumnezeu:”in sudoarea fruntii tale sa-ti mananci painea”.Cuvantul lui Dumnezeu este adevarul si cine-l cauta (daca este nevoie cu sudoare) il afla.Sper sa fie mai clar acum .Numai bine,RV