fbpx
„RELIGIA MEA ESTE DRAGOSTEA“

Viața între alb-negru și color

de

Un profesor, doctor în limbi și literaturi străine, a fost întrebat cât de repede poate învăța limba chineză. S-a gândit mult și într-un final a răspuns: 3-4 ani. Apoi, asistentului său universitar i s-a pus aceeași întrebare. Acesta s-a gândit un pic și a spus: Un an și ceva. A venit rândul unuia dintre studenții marelui profesor să răspundă la întrebarea în chestiune. Studentul s-a albit la față și a întrebat: Ce? Avem mâine examen?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Fiecare dintre noi avem percepții diferite  asupra diverselor situații în care ne pune viața. Ceea ce pare un noroc pentru unii este de fapt ghinion pentru alții. Depinde care este unghiul din care este privit paharul. Este importantă pe care parte a drumului te afli, dacă ești în urcare sau în coborâre și care este priveliștea pe care alegi să o cercetezi cu privirea. Pe o insulă grecească de pildă privitorul este încântat de priveliștea mării sau deziluzionat de întinderea aridă și neîngrijită de pământ roșu.Unul poate ar povesti despre insule superbe scăldate în soare și bătute de vânturi magice , altul despre peisaje anoste cu vegetație uscată și drumuri nesemnalizate.

Frumosul și urâtul sunt greu de definit pentru că nu-i frumos ce-i frumos, e frumos ce-mi place mie. Femeia neagră cu gâtul girafă împodobit de colane din lemn, blonda înaltă din nordul Europei sau femeia din triburile tropicale cu urechile alungite de cercei grei, toate sunt frumoase acasă la ele, dar  de cele mai multe ori exotice, ca să nu zic ciudate pe alte meleaguri. Chiar și culorile și non-culorile au semnificații diferite de la un popor la altul, de pildă albul simbol al bucuriei și imaculării la multe popoare, este semn de doliu și tristețe adâncă la altele.

Din fericire există diversitate, din păcate nu există bun simț și de aceea de multe ori color-ul unora este în alb -negru pentru alții. Regula de bază a democrației spune că libertatea personală are limita impusă de dreptul la libertate al celorlalți, așadar suntem liberi să facem ceea ce dorim atât timp cât nu afectăm sau îngrădim alte drepturi. Ca să dau un exemplu simplist, statul la orice fel coadă devine o problemă atunci când un domn bine cu pălărie de fetru sau o domnișorică înmuiată în blue jeans trec înaintea rândului pentru că se simt speciali și pentru că, oricum, așteptarea este a proștilor, deștepții știind să se strecoare mereu.

Suntem diferiÈ›i, È™i buni, È™i răi, È™i zgârciÈ›i, È™i generoÈ™i, È™i triÈ™ti, È™i veseli… Suntem oameni cu bune È™i cu rele, cu poveÈ™ti de viață când mai frumoase, când mai triste. Este importantă întotdeauna abordarea, felul în care se aÈ™ază lucrurile astfel încât viaÈ›a să-È™i urmeze cursul ei. Atitudinea contează enorm. Ea încurcă sau descurcă multe iÈ›e. ÃŽncrederea în sine deschide drumuri largi È™i de succes, timiditatea ascunde oameni frumoÈ™i, care nu îndrăznesc să zboare către soare, de teamă să nu deranjeze firele de iarbă sau boabele de rouă.

Viața noastră în alb-negru sau în culori ne-o croim singuri. Desigur, soarta are rolul ei, dar cel mai important cuvânt îl avem noi pentru noi înșine. Poate startul nu este cel mai bun, dar cursa este lungă și energia bună cheamă norocul. Uneori culorile frumoase își pierd din frumusețe deoarece chiar și cele mai bune drumuri au hopurile și răspântiile lor, dar de fiecare dată salvarea stă în puterea călătorului care vede mereu linia frumoasă a orizontului.

FOTO: ION CORCODEL

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tag-uri:
· · · · · · · · · · ·
Categorii:
GANDURI

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title